Oldalak

2015. február 24., kedd

JUDO EB

Baku rendezi az Eb-t, legjobbjaink sem bánkódnak emiatt!

Ungvári Miklós sajnálja, hogy elmarad az áprilisi judo Európa-bajnokság, azt viszont jó döntésnek tartja, hogy az Európa Játékok veszi át a kontinensviadal szerepét.

Ungvári Miklós örül a döntésnek, hogy Azerbajdzsánban lesz az Európa-bajnokság


Friss fejlemény, hogy az Európai Judo Szövetség (EJU) elvette Glasgow-tól az Eb rendezési jogát, amiért a brit szövetség többszöri figyelmeztetés ellenére olyan szponzori szerződést kötött, mely ellentétes az EJU érdekeivel – amellett, hogy az esemény jogdíját is elmulasztották befizetni az előírt határidőre, ami ugyancsak szerződésszegésnek minősül.

Az európai szövetség emiatt úgy határozott, egyáltalán nem rendezi meg az Eb-t, és annak szerepét a bakui Európa Játékok veszi át júniusban. Ungvári Miklós igyekszik alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

„A felkészülésemet így természetesen az EJ-hez igazítom, ott mindenképpen csúcsformában kell lennem, elvégre beleszámít az olimpiai kvalifikációba” – mondta a mob.hu-nak London ezüstérmese.

A jelenleg Düsseldorfban edzőtáborozó judós hozzátette, az Eb-ken hagyományosan jól szerepel (3-3 arany és ezüst, 1 bronz), de bízik benne, hogy az azeri fővárosban is a minél fényesebb éremért lesz harcban.

„Többször jártam már Bakuban, míg pénteken részt vettem egy azeri gálavacsorán. A szervezők arról számoltak be, hogy az előkészületek rendben haladnak, és én is biztosra veszem: minden adott lesz ahhoz, hogy emlékezetesre sikerüljön az első EJ.”

A 2012-es olimpián bronzérmes Csernoviczki Éva az akkor még csak tervezett változtatásról ekképp nyilatkozott múlt héten a MOB honlapjának:
„Egészen eddig úgy készültünk, hogy nem veszek részt az Európa Játékokon, az ugyanis más, fontosabb versenyekkel ütközik. Ha azonban mégis beleszámít az olimpiai kvalifikációba, mindent újra kell gondolni.”

Az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Patrick Hickey örömmel veszi, hogy az Európa Játékok jelentősége még inkább felértékelődik.

„Fantasztikus hírek ezek. Mindig is az volt a szándékunk, hogy az EJ átvegye az Eb szerepét judóban. A kívánságunk előbb teljesült, mint gondoltuk volna.”

A sportvezető a multisportesemény hivatalos honlapjának hozzátette, alig várja, hogy vendégül lássák Bakuban Európa legjobb judokáit, továbbá hangsúlyozta: a viadal kiemelten fontos lesz az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

Nekünk, magyaroknak örömteli hír a judo világából, hogy Karakas Hedvig és Joó Abigél egyaránt bronzérmes lett hétvégén a düsseldorfi Grand Prix-n, amely rangos olimpiai kvalifikációs viadal is egyben.

F.: MOB/Czövek Oszkár / Fotó: MOB