Oldalak

2015. szeptember 28., hétfő

NOSZTALGIA

Kovács Antal: Hajtós Bertalan a valaha volt legjobb judós!

Hétfőn ünnepli 50. születésnapját a barcelonai olimpia ezüstérmes judósa, Hajtós Bertalan. Ahogy a szakmabeliek mondják: akitől kilencvenkettőben elvették az olimpiai aranyat. Kovács Antal, a sportág egyetlen magyar olimpiai bajnoka úgy tekint rá vissza: "a valaha volt legjobb judós".

Hajtós Bertalantól Barcelonában elvették az aranyérmet

"Berci szenzációs technikával és taktikai megoldásokkal bírt, rendkívül gyorsan mozgott a tatamin. Pontos, szép, kidolgozott akciókat hajtott végre. A nagyságát mutatja, hogy miután nyolcvanhatban Európa-bajnok lett, rá tizenkét évre ismét a kontinens legjobbja tudott lenni" - emelte ki a mob.hu-nak a Barcelonában 95 kilóban aranyéremig jutó Kovács Antal.
A paksi versenyző a japán sportoló elleni olimpiai döntőről is beszélt.
"Aki jártas a sportágban, tudja, hogy az aranyérmet elvették Bercitől, az olimpiát neki kellett volna nyernie! A döntő után, amikor a japánokkal találkoztunk az olimpiai faluban, szégyenkezve fordultak el tőlünk, nem is köszöntek... Berci emberi nagyságát pedig megmutatja, ahogyan viselkedett a finálé után, ahogy a döntő után meghajolt, gratulált ellenfelének. Óriási versenyző volt" - emlékezett vissza Kovács Antal, aki ma aktívan dolgozik a MOB elnökségében is.
"Sajnos ritkán találkozunk: ő pesti, én Pakson lakom. Neki már nagy gyerekei vannak, nekem még picik. van közöttünk néhány év, mondhatni egy kis generációs különbség, de figyelem edzői munkáját, követem versenyzőinek utánpótlás-eredményeit, és nagy örömmel köszöntjük egymást, ha egy-egy rendezvényen összefutunk" - tette hozzá.
Hajtós Bertalan 2000-es visszavonulását követően a Rákosmenti Hajtós Diáksport Egyesület alelnökeként és vezetőedzőjeként dolgozik.
"Remek társaság alakult ki a klubomban, 140-150 gyerek jár júdózni, vannak korosztályos magyar bajnokaink és hat-hét fiatal még nemzetközi szinten is sokra viheti. Havi 80 órát adok nekik, sokat kérdeznek a pályafutásomról, ezzel együtt manapság már nehezebb őket motiválni, ott a számítógép, az iskolaváltás, a csajozás, no meg a mi időnkben még csak akkor lehetett külföldre menni, ha valaki jó versenyző volt. Ez a munkám, ehhez értek és nyolc éve nem voltam szabadságon, úgyhogy jövőre már szeretnék pihenni egy kicsit" - mondta az MTI-nek az ünnepelt.
A Honvéd egykori kiválósága - akit bevallása szerint Keserű József karolt fel - az őt ért bírói tévedésekről is véleményt alkotott.
"A barcelonai döntőben nem ítéltek semmit egy akciómra, óvni pedig utólag nem lehetett. A tatamik akkor is minden oldalról be voltak kamerázva, de csak a bírói továbbképzéseknél hasznosították a felvételeket. A hamiltoni vb-döntőben percekig állt az ellenfelem neve mellett egy jogtalan jukó, aztán visszavonták, döntetlen lett a meccs, az azóta megszűnt bírói döntésnél pedig a háromból csak egy bíró látott engem jobbnak, azaz merte bevallani a tévedést. Ezért is tartom jó ötletnek a pár éve bevezetett videóbírót."
Hajtós Bertalan 1965. szeptember 28-án született Miskolcon. Az MVSC-ben ismerkedett a sportággal, majd a Bp. Hondéd és a Bp. Spartacus következett. Legjobb eredményei közt olimpiai ezüstérmet (1992 Barcelona), világbajnoki ezüstérmet (1993 Hamilton), kétszer Európa-bajnoki aranyérmet (1986 Belgrád, 1998 Oviedo), kétszer Eb-második helyet (1985 Hamar, 1989 Helsinki), kétszer Eb-bronzérmet (1990 Frankfurt, 1994 Gdansk), háromszor világkupa-győzelmet (közte 1989-ben és 1998-ban Hungária Kupa-aranyérmes), háromszor BEK-győzelmet (a német Abensberg színeiben), ötször magyar bajnoki győzelmet (1984, 1985, 1989, 1990, 1991) jegyez. Sikereit 71, később 81 kg-ban érte el. A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével 1992-ben tüntették ki.
(MOB/VF, MTI, fotó: Harsányi Péter)