Oldalak

2015. február 24., kedd

INTERJÚ

A koncentráció eredménye: bronzérem!

A hétvégén a nehéz sorsolás ellenére harmadik lett Karakas Hedvig Düsseldorfban, ahol a végén azért volt egy kis szerencséje is. Bár egy születésnaposnak azért ennyi kijár.

Karakas Hedvig világbajnokot is vert a németországi Grand Prix-n

Folytatjuk múlt héten megkezdett sorozatunkat, és ismét megpróbáltuk utolérni egy interjúra a hétvégén szép helyezéseket elért judósainkat. Szerencsére volt belőlük most is. Karakas Hedvig a 6. helyen áll az olimpiai kvalifikációs ranglistán, ahol ezt a pozícióját tovább erősítette a bronzérmével. 

Ilyen születésnapi meglepetésre számítottál ebben a népes és erős mezőnyben?
A verseny előtt nem nagyon foglalkoztatott, hogy szülinapom lesz. Persze gondoltam rá, hogy nem kérnék mást csak egy dobogós helyezést. Tudtam, hogy nagyon erős mezőny lesz hiszen idén ez volt az első Grand Prix, és arra is számítottam, hogy ha érmet akarok, akkor nem lesz egyszerű dolgom. Tisztában voltam vele, hogy csak éremmel gyarapíthatom a pontjaim az olimpiai kvalifikációs ranglistán, de nem is ez volt a fő cél, hiszen jól állok és így nem éreztem e miatt különösebb terhet. Inkább az lebegett a szemem előtt, hogy fel tudjam vinni a szőnyegre azt, ami már edzésen és edzőtáborokban megy. Egész nap koncentrált tudtam lenni és ez az ami egyre előrébb vitt! A judo nem ment jól, de agresszivitással tudtam ezt ellensúlyozni.

Második meccseden a tavalyi világbajnokot győzted le jukóval. Hogyan értékeled ezt a nagy skalpot?
Mikor megláttam a sorsolást tudtam, hogy ha valamit akarok, akkor nagyon fel kell szívnom magam. Már az első meccsre is nagyon kemény ellenfelet kaptam a kínai lány személyében, amivel még mindig csak a 32-be jutottam be. A japán lány ellen tudatos voltam. Az első perctől kezdve tudtam, hogy miként tudom legyőzni. Biztos voltam, hogy ha esélyt adok neki, akkor kizökkenthet. Ezért nagyon ott kellett lennem fejben. A jövőre nézve nagyon pozitív érzés volt, hogy legyőztem az aktuális világbajnokot és egyben megnyugtató is, hogy nagyon jó úton járok.

A nyolc között újabb világbajnok akadt az utadba a brazil Rafaela Silva személyében. Ő szinte minden meccsét ipponnal nyerte. Ennyire kiemelkedett pénteken a mezőnyből?
A brazil lány nagyon taktikusan judózik és ebben jobb volt aznap nálam. A négy intés közül kettő jogos volt, de a másik kettő nem, hiszen az egész meccs alatt nem fordult és egyszer szabálytalanul ki is tolt, amire én kaptam intést. Taktikailag hibáztam mert a meccs felénél váltanom kellett volna, kicsit visszább venni, mert addig több olyan indításom volt amiből akár pont is lehetett volna. El akartam dobni, ő viszont nem.

A bronzérem viszont végül összejött...
Az utolsó meccsen nem állt ki ellenem a tajpeji lány, mert a döntőbejutásért fejre esett. Öt meccsem volt előtte és mérkőzésről mérkőzésre jöttem fel. Biztos kemény csatát vívtunk volna, de szerencsém volt a végére, legalább ha már a sorsoláson nem volt az.

Mikor versenyzel legközelebb?
Tbilisziben indulok a Grand Prix-n, ami nem is a pontgyűjtés miatt lesz fontos, hanem, hogy az Eb-ig ne teljen el túl sok idő verseny nélkül.

Mit vársz magadtól ebben az évben?
Legfőképpen az év második felére próbálok koncentrálni, hiszen elkezdődik majd a százszázalékos pontok gyűjtése, ami nagyon fontos lesz az olimpia miatt. Ez alatt lesz egy világbajnokság is, ami nagyon sok pontot ad, de a fő célnak mégis azt tartom hogy minél jobb pozícióba tudjak kerülni az olimpiai kijutás szempontjából.

Judogi Magazin / Fotó: facebook.com/Seán McGinley